Yogamatta

Grunden till bra yoga

  • Tips från Google

Måste man verkligen ha en yogamatta för att utöva yoga? Nej, naturligtvis inte. För att utöva yoga behöver man faktiskt ingenting, inte något. Trots det finns det enormt många företag som vill att du ska köpa än det ena än det andra.

Däremot kan det vara ganska behagligt att ha en yogamatta när man utövar sina rörelser. När du gör dina rörelser på en yogamatta så har du med den ett mjukare underlag som också kan hjälpa dig att minska halkrisken.

Går du till en lokal och tränar yoga/yogakurs, så finns det oftast mattor att låna och du behöver därför inte skaffa dig någon egen. Men man ska ha i åtanke att det inte bara är du som använt den mattan. Därför kan det vara hygieniskt trevligare med en egen yogamatta även om det finns att låna.

Har du en egen yogamatta är du inte tvingad att utöva yogaövningarna just precis när det är yoga-klass. Du kan öva hemma eller var det passar dig bäst. Eftersom de flesta yogamattor oftast är ganska lätta är det inget problem att ta med dem på resan, vilket gör att du kan öva yoga även om du befinner dig på ett hotellrum i fjärran stad eller land.

Vilken yogamatta ska man välja?

Ja, det är en bra fråga. Det finns yogamattor i flera olika material som till exempel gummi, bomull och pvc.

Tycker man att det är viktigt att välja en miljövänlig yogamatta, så är de i gummi att föredra eftersom naturgummi är ett naturmaterial. Yogamattor av naturgummi är också greppvänliga och har både god hållbarhet och en trevlig yta. Yogamattor av naturgummi är lite dyrare än till exempel de som är gjorda av PVC.

PVC mattorna erbjuder också bra grepp och håller länge, men de är inte så miljövänliga och kan innehålla både tungmetaller och mjukgörande ämnen. En PVC matta är ofta en billig yogamatta och kan vara ett bra allternativ för nybörjaren.

Ett annat material som är ganska populärt bland yogautövare är yogamattor av bomull. Även dessa kan vara miljövänliga, speciellt om de är tillverkade av ekologisk bomull. Värt att tänka på när det gäller bomull, är att det lätt suger upp svett.

Det finns även yogamattor av kork och tpe, men jag skulle rekommendera någon av ovanstående istället. De första mattorna var förmodligen gjorda av något djurskinn, kanske tiger, vilket naturligtvis inte är tillåtet idag.

Är man gravid eller nybliven mamma, så är en vadderad yogamatta att rekommendera eftersom den ger mer stöd och du får ett mjukare underlag.

Vill du även utöva pilates, bör du istället välja en pilatesmatta, som också fungerar utmärkt att göra yogaövningar på. Pilatesmattan är tjockare eftersom man ofta sitter eller ligger ner på golvet när man gör de övningarna.

yogamattor

Bilden är lånad från http://www.womenshealth.se/