Yogamatta

Grunden till bra yoga

  • Tips från Google

Archive for september, 2010

Yoga utan yogamatta

Posted by admin On september - 18 - 2010ADD COMMENTS

I nr.11 2010 av tidningen Topp Hälsa kan man läsa en artikel om Sukshma yoga. Det är en yogaform som upptäcktes för ungefär 40 år sedan. Det bästa med denna yogaform är att den går snabbt att göra och man behöver inte mycket mer än 10 minuter för att utöva Sukshma yoga. Perfekt även för stressade själar alltså 🙂

Man kan göra det nästan var som helst och man behöver ingen utrustning. Behöver inte ens rulla ut någon yogamatta. Gör det där du är, hemma, på kontoret, ja i princip skulle du till och med kunna göra det medan du väntar på bussen, men där skulle du kanske dra till dig konstiga blickar 🙂

Sukshma yoga består av över 100 olika övningar, men du kan välja ut några som du gillar.

I tidningen Topp Hälsa visar de 11 olika yogaövningar, så köp gärna ett ex av tidningen och börja yoga.

En övning som de tar upp i tidningen och som jag också är van vid från min tidigare arbetsplats, som erbjöd pausgymnastik för de anställda, är en övning som mjukar upp axlarna. Det är en utmärkt övning för alla och är enkel att utföra var som helst.

Man börjar med att lägga fingertopparna längst ut på axlarna och armbågarna rakt ut. Sedan vevar man armbågarna först framåt några gånger för att därefter byta håll och veva bakåt. 

Som sagt flera Sukshma yoga övningar hittar du i tidningen Topp Hälsa nr.11 2010.

Yoga för dig

Posted by admin On september - 5 - 2010ADD COMMENTS

Anta att du har bestämmt dig för att börja med yoga, men har du klart för dig varför? Eller rättare sagt, vad förväntar du dig få ut av yogaövningarna? Det finns ju som bekant många anledningar till att utöva yoga, men varför vill just du göra det? Är det för att bli smidigare eller är det för att minska den negativa känslan av stress?

Eller är det så att du ska börja med yoga för att du har sett det på tv hur bra det är eller läst i någon tidning. Som med allt annat så är det bra att ha ett mål att sikta mot. Men samtidigt ska man vara beredd på att yoga tar tid. Ja, då menar jag inte att du måste ägna flera timmar varje dag, vilket du visserligen kan, men långt ifrån behöver, utan att det är en process och processer tar ofta tid och det måste vi låta dem göra.

Dels tar det tid att lära sig själva yogaställningarna och att andas rätt samtidigt som man ska göra yogaövningarna, men det tar också tid att nå smidighet både i sinnet och i kroppen. Man kan inte och ska inte heller tvinga kroppen, utan hela tiden känna av hur kroppen svarar på det du gör.

När du lärt dig några yogaövningar, så finns det flera att fortsätta med och de du redan kan kan du kanske förfina lite, få mer flyt i dem och få dem att harmonisera bättre med din andning.

Inom yoga blir man aldrig färdig, det är en livslång process som är bara din och det går inte att jämföra dina resutlat med någon annans. Du behöver inte bli skickligare elle bättre eftersom allt kommer när det är dags och när din kropp är redo för det. Det du ska göra är att fortsätta öva yoga så ofta du kan.

För målet med yoga är inget diplom att hänga på väggen eller någon OS medalj, nej, målet är att vara här och nu och har därför nära anknytning även till mindfullness.

Gillade du inlägget, kanske du också gillar någon av sidorna här nedan: