Yogamatta

Grunden till bra yoga

  • Tips från Google

Archive for maj, 2010

Allt detta behöver du inte ha för yoga

Posted by admin On maj - 25 - 2010ADD COMMENTS

Efterhand som intresset för yoga har vuxit sig större och större, så är det naturligtvis också fler och fler som vill tjäna pengar på det. De vill försöka få dig att tro att du inte kan utöva yoga om inte du har alla de prylar som de säljer. Det är bland annat klossar och remmar som säljs, men också speciella kläder.

Men det enda du egentligen behöver kan du inte köpa för pengar, nämligen tid. Kan tyckas nog så viktigt och svårt att finna, men vill man så kan man. Och det där med att finna tid för yoga tar jag upp i andra inlägg.

Mjuka och följsamma kläder är bra att ha, men du behöver inte införskaffa speciella yogakläder för det. Dina vanliga träningskläder är bra så länge de sitter löst och ledigt så att du kan röra dig fritt och obehindrat. Finns till och med speciella skor att köpa för att träna yoga, men det är helt överflödigt. Bäst tränar man yogaövningar barfota. Då får man bäst kontakt med underlaget och man får bättre känsla för övningarna.

Det finns dock en sak som kan vara bra att införskaffa och det är en bra yogamatta. Man behöver inte rusa iväg och köpa någon av naturgummi det första man gör, utan prova först med en billig yogamatta. Kika bland googleannonserna här i kanten, kanske där finns någon som passar dig.

Har du en yogamatta blir det enklare för dig att träna yoga där det passar dig. Om du dessutom har för vana att utestänga omgivningen så fort du ställer dig på yogamattan, ungefär som att gå in i ett rum och stänga dörren, så kan du göra dina yogaövningar oavsett var du befinner dig. Det är bara till att rulla ut yogamattan mitt i rusningstrafiken och börja öva (visserligen inget jag rekommenderar, en lugn plats är bättre för dig och det strävar jag själv alltid efter att finna).

Sammanfattningsvis så är det alltså bara tid, vanliga träningskläder och en yogamatta du behöver för att komma igång med yogaövningar. Så har du inte testat än, sätt igång!

Det finns många yogaövningar

Posted by admin On maj - 19 - 2010ADD COMMENTS

Finns en del som är skeptiska till yoga, som kanske till och med tror att det är någon religon eller en speciell sekt. Andra kanske tror att man måste vara akrobat för att hålla på med alla de konstiga ställningarna. Så är det förstås inte. Tvärt om kan det vara så att man med hjälp av yoga nästan kan bli så vig som en akrobat, men oftast är det inte målet.

Det finns faktiskt 840 000 olika yogaövningar, så visst finns det någon som passar även för dig. Övningar som kan få din stela rygg att mjukas upp eller som kan få ditt sinne att må bättre.

Yoga utövas som du kanske vet i ett lugnt tempo och det är omöjligt att tävla i yoga. När du utövar yoga så är tanken att du ska rikta din uppmärksamhet innåt. Känna efter hur det känns i kroppen att göra de olika övningarna.

Med hjälp av yoga kan man alltså förebygga både fysiska och psykiska hälsoproblem och det passar för alla. Och som jag sagt tidigare, så behöver du inte mycket för att komma igång. Mjuka och följsamma kläder och en yogamatta är allt som behövs för att göra yogaövningar. Men för att utföra yoga, behövs inte ens en yogamatta, eftersom yoga lika mycket är att andas och att meditera och för att meditera behöver du ingen yogamatta, ingenting faktiskt. Det är bara att sätta igång.

Så om du inte testat yoga tidigare, skaffa dig en yogamatta och du har plötsligt ett mobilt yogacentrum och kan öva yoga när du vill och var du vill. Välj också ut några av de många yogaövningar som finns och börja praktisera. Kan du inga yogaövningar, så ta en titt på youtube, där det finns flera att välja mellan.

Jag har letat upp en trevlig till dig som innhåller både Trädet plus några andra övningar som du kan ha glädje av. Du hittar filmen här:

http://www.youtube.com/watch?v=jwTiqneWMs0

Börja med en billig yogamatta

Posted by admin On maj - 12 - 2010ADD COMMENTS

Är du lite tveksam till det här med yoga och inte vill slänga ut ett par hundra kronor på en yogamatta innan du har hållit på ett tag, så förstår jag dig. Det är en mycket bra ide att prova först. I många större varuhus kan man hitta lite billigare yogamattor för ca en hundralapp eller ännu billigare om man har tur.

Dessa billiga yogamattor är inte direkt av naturgummi, men de duger utmärkt som start. Min första yogamatta var en sådan billig variant som jag köpte för under hundralappen. Har också en yogamatta i en härlig lila färg som jag gillar och den har jag faktiskt köpt på GeKås i Ullared för bara 50:-. Så man kan komma billigt undan.

Vill man inte heller gå till något yogacenter det första man gör, så kan jag rekommendera en eller ett par bra böcker som du kan börja med. Väljer man en bok som också kan visa en film, så har man sin yogainstruktör hemma i vardagsrummet.

En e-bok som jag gillar är Yoga-tutor, för i den blandas just text med små filmklipp och man kan också skriva ut små korta sammanfattningar som man kan ha framför sig när man tränar.

En annan bok som jag gillar är 15 minuter skonsam yoga.
Det är en bok i vanligt papperformat, men till boken hör en cd-skiva med fyra olika yogapass som inte tar mer än en kvart att utföra. Boken förklarar också tydligt alla yogaövningar med både bild och text. Men utöver detta så står det också lite annat kortfattat om vad yoga är och vad det är bra för. Kan jag alltså verkligen rekommendera. Boken kostar dessutom bara 132:- hos Bokus