Yogamatta

Grunden till bra yoga

  • Tips från Google

Archive for mars, 2010

Tid för yoga

Posted by admin On mars - 17 - 20101 COMMENT

Många påstår sig inte ha tid till yoga. Det är så mycket i vardagen som man ska hinna göra och väljer då att prioritera bort vissa saker. Tyvärr så är yoga en sådan sak som ibland hamnar i klämm.

Många kanske tror att ett yogapass måste vara i flera timmar för att det ska ha någon effekt. Men tänk att fem minuter är bättre än inget och fem minuter tror jag nog att du kan hitta någon gång under dagen. Och faktiskt kan mycket hända på bara fem minuter när du gör några enkla yogavöningar. Du kommer att känna dig lugn och energin börjar återkomma till dig.

Vem har sagt att du måste utöva yogaövningar på ett speciellt ställe? Man måste inte stå på en yogamatta på ett gym eller ens hemma i vardagsrummet.

Yoga är så fantastiskt att det fungerar överallt och i alla sammanhang, oavsett det gäller att få mer energi eller om det är för att varva ner innan du ska sova.

Sagas yogaövning

En enkel yogaövning som jag gör ibland lite när jag känner för det, kanske medan potatisarna ska koka upp eller ibland direkt på morgonen om jag tycker att jag inte hinner med så mycket yoga. Det är en  övning som jag kallar Saga eftersom min lilla dotter alltid är med när jag gör den. Hon är fyra år och gillar verkligen denna.

Själv brukar jag ligga på en yogamatta när jag gör denna, men det är förstås inte nödvändigt. Huvudsaken är ju att du gör övningen.

  1. Man ska börja med att sitta på knä och lägga sig ner över knäna med armarna sträckta rakt fram, gärna med spretande fingrar och axelbredd mellan händerna. Pressa sätet neråt.
  2. På en inandning ska du lyfta upp din överkropp så att armarna blir raka och axlarna är precis ovanför dina händer. Samtidigt ska fötterna/tårna peka rakt upp. Spänn magmusklerna för att försöka hålla rak linje mellan knä och axlar, så att du inte svankar.
  3. På utandningen böjer du armarna så att kroppen nästan kommer ner mot golvet, medan tårna fortfarande pekar mot taket. Håll armbågarna när dig.
  4. Andas in och stäck åter på armbågarna så att du återigen hamnar i positionen enligt punkt två ovan. Avslutningsvis tar du dig härifrån till utgångsläget då du ligger ner på knä.

Upprepa ett par gånger till.

Som du ser behöver det inte ta mycket längre tid än kanske fem minuter.

Lycka till!