Yogamatta

Grunden till bra yoga

 • Tips från Google

Archive for februari, 2010

Många fördelar med yoga

Posted by admin On februari - 27 - 2010ADD COMMENTS

Det finns massor som är bra med yoga. Det är också därför som det på senare år har blivit allt populärare i hela världen.

Det bästa med yoga är att det är bra för hela dig och din hälsa. Med yoga får man en helhetssyn på hälsan. Mår inte kroppen bra, så mår inte heller sinnet bra. Och dina känslor mår inte bra om inte sinnet är i form. Allt hänger samman och det är det som är den största fördelen med yoga. Hela kroppen både fysiskt och psykiskt är involverat.

Dessutom får man det nästan serverat på silverfat med enkla steg för steg övningar som hjälper dig att få kontroll över både kropp och sinne, i rätt ordning. Visst är det fantastiskt!

Här är några fler anledningar till att utöva yoga, om inte bra hälsa för hela kroppen var ett argument som var bra nog.

 • Med hjälp av yogaövningar kan du sänka ditt blodtryck
 • Du stärker muskler och lugnar dina tankar när du tränar yoga.
 • Det hjälper till att lindra stress. Finns t.o.m. speciella övningar mot stress.
 • Du förbättrar din andning. Du lär dig andas med hela din lungkapacitet, vilket inte många gör idag.
 • Yoga har också vissat possitiva effekter på de som har astma eller diabetes.
 • Yoga är också bra för personlig utveckling. En vis yogier lär en gång ha sagt till en av sina studenter: ” du har inget problem, du är problemet”
 • Med hjälp av yoga förbättrar du även din koncentration.
 • Tack vare yoga kan du till och med få en bättre förståelse för världen omkring dig. Miljöfrågor är ett exempel.

Har du inte tid och råd med yoga?

Tycker du att du inte har tid med yoga? Eller kostar det en massa pengar? Då är yoga verkligen något för dig. Yoga kostar inte mycket att utöva. Du behöver inte mycket för att komma igång  och du kan ägna så lite tid som fem minuter varje dag åt det och ändå kommer du att märka positiva resultat. Dessutom så kommer de fem minuterna att göra att du kommer att få ännu mer tid över att öva yoga på efterhand. Du kommer att märka att du kan välja bort vissa saker i din vardag och där istället ägna dig åt yoga. Snabbaste och billigaste sättet att komma igång är att anmäla sig till gratis e-post kursen på engelska och därefter köpa boken Yoga Tutor. Då får du en mycket bra start utan att det kostat dig speciellt många kronor.

Anmäl dig som sagt gratis till e-postkursen. Du hittar länk till vänster eller klicka här för att få tillgång till gratis yoga kurs

Aftonbladet testar medicinsk yoga

Posted by admin On februari - 25 - 2010ADD COMMENTS

Shirin Rågby på Aftonbladet har testat så kallad medicinsk yoga. Hon gav yogan fem stjärnor och menar att det inte är något för den som vill ha ett ansträngande pass att bli svettig av, men väl för den som vill varva ner efter en arbetsdag. Något som jag är beredd att hålla med om.

Medicinsk yoga används nu tack vare goda resultat på bland annat danderyds sjukhus som rehabilitering för de som haft hjärtinfarkt.  Medicinsk yoga eller rättare sagt kundalini yoga fokuserar mycket på andningen och är en träningsform som alla kan utöva. Utöver att hjälpa dem med hjärtinfarkt, kan det även passa de som lider av sömnproblem.

Läs gärna mer på aftonbladet om Shirin Rågbys test av medicinsk yoga.

Mer om Kundalini yoga kommer inom kort i denna blogg 🙂

Undvik detta vid yogaövningar!

Posted by admin On februari - 21 - 2010ADD COMMENTS

Det är inte mycket man behöver för att utöva yoga. Som jag sagt tidigare kan en yogamatta vara det enda du behöver investera i.
Det är snarare så att det är en del man ska undvika.
Vatten är en sådan sak som man bör undvika. Det bra om man kan undvika vatten upp till 1½ timmar efter dina yogaövningar. Det gäller faktiskt både att dricka vatten och att duscha. Inte alltid så lätt att undvika att duscha direkt efter. Anledningen till varför du bör undvika vatten efter yogapasset är att det påverkar din energi nivå. Genom de yogaövningar du gjort, så har du balanserat kroppens alla energier och väljer du då en “uppiggande” dusch, så stör du den balans du nyligen uppnått.
Du bör också undvika att äta innan du tränar yoga. Därför är bästa tiden att träna direkt på morgonen innan du ätit frukost.
Nästa ting du bör undvika när du ska utföra yogaövningar alla typer av smycken. Detta gäller även klocka, glasögon och olika typer av hårnålar.
Valet av kläder är också något du kan tänka på. Du ska naturligtvis ha mjuka, ej åtsittande kläder när du tränar. Men en annan sak när du väljer yogakläder är att välja plagg av naturliga fibrer. När du tränar yoga efterstävar du att att bli “ett med naturen” och därför bör du välja naturliga material så som bomull, lin eller liknande.

Sammanfattning av vad du bör undvika när du utövar yogaövningar

Som sagt behöver du inte skaffa en massa dyra prylar för att träna yoga, utan snarare undvika en del.
Detta bör du undvika

 • vatten
 • mat
 • smycken
 • syntetiska material

Vill du däremot skaffa en yogamatta, rekommenderar jag dig att läsa artikeln där jag tipsar om olika saker du behöver tänka på när du ska köpa yogamatta.

Billig ekologisk yogamatta

Posted by admin On februari - 14 - 20101 COMMENT

Vill tipsa om yogaLABS, som tänker stänga ner sin butik och därför just nu säljer ut sina yogamattor från K.A.R.M.A Conspiracy för endast 199:- inklusive både moms och frakt. En ekologisk yogamatta för mindre än 200:-, det är nästan för bra för att vara sant.

Det är en ekologisk yogamatta av jute och den är biologiskt nerbrytbar. Det är en lätt och smidig matta som bara väger ungefär ett kilo. En yogamatta att älska!

Så, passa på att köpa yogamatta nu, för en sådan här chans får du kanske aldrig igen. Och hur många har de kvar?

Yoga då och nu

Posted by admin On februari - 12 - 2010ADD COMMENTS

Idag är det cirka en miljon svenskar som utövar yoga, men så har det inte alltid varit. Yoga kom till Sverige någon gång på 70-talet, via USA förstås.

Från början är yoga en gammal indisk filosofi vars grundtanke var att värna om liv. Redan för över 5000 år sedan utövade man yoga. Men det var inte förrän för ca 2000 år sedan som de olika yogatexterna började skrivas ner. Det var yogin Patanjali som skrev ner texten om Hatha yoga och däri kan man bland annat läsa om yogaövningarna koansiktet, dödsstilla och lotusställningen. Yogaövningar som vi alltså fortfarande gör i hela världen.

Kändisar yogar inte utan yogamatta

Efter hand som flera kända personer började med yoga, så växte även intresset bland ”vanligt” folk. I USA är det bland annat Madonna och Sting som spridit yoga till allmänheten. Här i Sverige är det Malin Berghagen, Annika Jankell och Regina Lund m.fl. som bidragit till att öka intresset.

Både Annika Jankell och Regina Lund fick för övrigt i tidningen Hälsa nr 11 2009 svara på vilken som är deras bästa yogapryl. Båda svarade att det enda de behöver är sin yogamatta.

Yogatrender

I och med det ökande intresset så finner man nu yogaklasser i nästan varje större ort och man kan välja den form av yoga som passar en själv bäst bland flera olika som till exempel Vinyasa yoga, Hatha yoga och Kundalini yoga.

Senaste trenden är Bikramyoga där man utför yogaövningar i 40 graders värme. Bikramyoga är en form av hatha yoga som består av 26 olika asanas (kroppsställningar).

Även inom sjukvården har man börjat få upp ögonen för yoga. Det är bland annat patienter med hjärtproblem som får lära sig yoga i sin rehabilitering. Med hjälp av yoga kan man sänka nivån av den skadliga stressen. Det funkar förstås lika bra att utöva yoga för att förebygga olika stressrelaterade sjukdomar.

Varför är yoga så populärt?

En av anledningarna kan vara enkelheten. Vi lever idag stressiga liv med massor av tekniska finesser runt omkring oss. Yoga ställer inga krav och vem som helst kan träna yoga, både gammal och ung, man och kvinna. Och man behöver inget för att sätta igång (förutom en yogamatta kanske). Att få ägna en halvtimme om dagen åt olika yogaövningar, gör att vi kan återfå det lugn vi så väl behöver. Yoga gör än idag det som det en gång var grundtanken – skapa balans och värna om liv.

Yoga tutor

Posted by admin On februari - 11 - 2010ADD COMMENTS

Jag skulle vilja rekommendera en sju dagars gratis yogakurs på engelska. Det är en yogakurs som bjuder på fem hemligheter för att lyckas med yoga.

Gratis kursen är bra, men den e-bok som erbjuds när du anmält dig till gratis kursen är fantastisk. Boken innehåller både grunder inom yoga och flera yogaövningar som visas tydligt med både bilder, text och video. Här kommer en kort presentation om boken i video format:

 

Om inte priset höjts, så kostar boken $47. (om en dollar kostar 7:- så blir det 329:- kostar en dollar 8:- blir det 376:-). Jämför det med att gå på “vanlig yogakurs, så förstår du snart att du inte bara kommer att lära dig massor om yoga utan även kommer att spara massor med pengar på att köpa boken.

Anmäl dig till yogakursen Gratis Nu och få genast tillgång till de fem yoga hemliheterna! Erbjudande om boken får du direkt efter att du fyllt i namn och e-post adress.