Yogamatta

Grunden till bra yoga

  • Tips från Google

Archive for januari, 2010

Yogaövningar mot stress

Posted by admin On januari - 31 - 2010ADD COMMENTS

Enligt Swami Shivapremananda, som på 60-talet spred yogan från Indien till Amerika och Europa, så handlar yoga om att uppnå balans i sinnet, att varken låta sig styras av för höga ambitioner eller dras ner av misslyckande.

”Yoga lär dig att inte övervärdera framgångar, att ta motgångar med fattning och att omvärdera och gå vidare med livet. Praktiserandet av yoga kan hjälpa dig att finna ro i att du gjort så gott du kan.”

Ofta behandlar man de olika symtomen som stress kan ge, som t.ex. huvudvärk och sömnlöshet. Men istället bör man ta reda på vad det är som ger oss dessa symtom och göra något åt det istället.

Viktigt att veta är att det som stör vår kropp, stör också vår själ och tvärt om. Stress leder ofta till att vi spänner oss och får ont i huvudet. På samma sätt kan vi genom att lösa spänningarna med t.ex. hjälp av yogaövningar, hjälpa till att minska stressen.

Om du lider av alvarlig stress, bör du ha kontakt med en läkare. Men det finns också speciella yogaprogram som innehåller både olika asanas (kroppsställningar), pranayamas (andingsövningar) och meditation, för att lindra stress.

Tänker inte här gå genom hela program, men ändå ge dig något som du han börja med. Tycker du att det funkar bra, kan du därefter söka mer information.

Yogaövningar att börja med

Bra att börja med är olika nack- och skulder- uppmjukande rörelser, kombinerat med någon/några olika andningsövningar och avslutningsvis meditation.

Låt yogaövningarna ta ca. en halvtimme och försök att göra yogaövningarna en gång före frukost och en gång på kvällen antingen en halvtimme före maten eller två timmar efter.

Kom alltid ihåg att aldrig tvinga kroppen och att yoga inte är någon tävling. Gör det ont, är det en varningssignal som betyder att du ska avbryta. Yoga är en långsam metod, men om du tränar regelbundet kommer du att nå de resultat du önskar.

Här nedan bjuder yogamattan på tre enkla yogaövningar för att mjuka upp och töja ut bålen.

Börja alltid varje yogaövning med att andas några lugna djupa andetag genom näsan.

Alla dessa yogaövningar ska utföras medan du sitter i halv lotusställning. Halv lotusställning sitter du i när du har benen i kors och höger fot ligger uppe på vänster lår medan vänster fot ligger under höger lår. Känns detta inte bra, kan du välja att sitta med ”vanligt” korslagda ben, som en skräddare. Kom bara ihåg att vara rak i ryggen. Tänk dig att du är en marionettdocka vars huvud och kropp hålls uppsträckt via en tråd fäst högst upp på bakre delen av huvudet.

Tre uppmjukande yogaövningar

Det vi ska göra är vertikal, horisontal och diagonal sträckning, alla sittande med rak rygg, nacke och raka axlar.

Vertikal sträckning

Börja med att låta armarna hänga fritt utmed sidorna på din kropp och slappna av i axlarna. Rulla eventuellt axlarna långsamt framåt eller bakåt för att underlätta avslappningen.

Ha handflatorna vända uppåt och andas in medan du sakta lyfter armarna uppåt som om du ritar en stor sol. Pressa ihop händerna ovanför huvudet, korsa tummarna och håll andan i ca. fem sekunder. Sänk sakta armarna igen medan du andas ut. Gör samma övning två gånger till och slappna sedan av innan du börjar på nästa.

Horisontal sträckning

Sträck armarna framåt i höjd med axlarna med handflatorna vända mot varandra. Korsa tummarna och pressa hakan mot bröstet. Andas här några långa djupa andetag innan du på en inandning för isär armarna och för dem så långt bak som det går, men ändå inte känns obehagligt. Stanna här i ca fem sekunder medan du håller andan. På utandningen för du fram händerna framför dig igen och pressar hakan mot bröstet. Upprepa ytterliggare två gånger och vila sedan en stund innan du gör diagonal sträckning.

 Diagonal sträckning

Sträck ut armarna åt sidorna med handflatorna neråt, som om det vore vingar på ett flygplan. Andas in och vrid kroppen åt vänster och vänd huvudet mot vänster hand. Håll kvar i ca. fem sekunder medan du andas. På en utandning vrider du på samma sätt åt höger och tittar mot höger hand. Andas även här i fem sekunder innan du vrider tillbaka till vänster igen på en inandning. Vänd dig totalt tre gånger på varje håll

 Hoppas att detta var till någon glädje. Vill du ha fler yogaövningar för avslappning och mot stress, vänd dig till ditt lokala yogacenter.

Vårda din yogamatta

Posted by admin On januari - 21 - 2010ADD COMMENTS

Yogamattor blir smutsiga, det är inte konstigt. Det som inte heller är konstigt är att vi försöker tvätta sådant som är smutsigt.  En del yogamattor, går att tvätta i tvättmaskin, men jag rekommenderar en mer skonsam behandling för att ge mattan ett långt och lyckligt liv.

Efter varje yogapass

yogamattorEfter varje yogapass bör du hänga upp och vädra din matta. Det mår den bra av och svett luftas också bort. Yogamattor av naturligt gummi mår särskilt bra av att hängas upp så att de får andas. Det är faktiskt så att ju mindre du har din yogamatta hoprullad, desstu bättre mår den.

Regelbunden rengörning

Om din yogamatta inte är hårt smutsad, vilket den oftast inte är, så räcker det gott med att tvätta den med såpa. Ha gärna en sprayflaska  klar med en blandning av såpa och vatten. Spraya din yogamatta med såpvattnet och torka av med en vanlig handduk. Såpa flaskan kan du för övrigt använda till den mesta av din städning. Mycket mer miljövänligt och minst lika effektivt som superextraspecial flaskorna som säljs. Undvik syntetiska rengöringsmedel till yogamattan eftersom det kan göra den skör och mindre hållbar.

Tvätta yogamattan i badkaret

Vill du tvätta mattan mer ordentligt, så funkar det ofta bra i ett badkar med kallt vatten tillsammans med lite såpa. Låt den ligga i blöt en liten stund och skura sedan med en handduk . När du är klar, spola mattan med kallt vatten.

Läs gärna tipsen innan du ska köpa yogamatta….

Yogamatta på yogakurs

Posted by admin On januari - 11 - 2010ADD COMMENTS

Att går på en yogakurs är mycket bra för den som inte tidigare övat yoga. På en yogakurs får man veta precis hur varje yogaställning ska utföras och vad man kan tänka på när man utför den. När man tränat yoga på kurs några gånger, kan man fortsätta hemma på egen hand. Kanske man kan ta hjälp av någon bok eller yoga dvd som visar hur yoga ställningarna ska utföras och boken tillsammans med de erfarenheter man har från yogaklassen gör att man nu kan träna hemma så ofta man själv vill.

Ta med yogamatta på kursen

När du går till en yogaklass, kan det vara trevligt att ha med sig en egen yogamatta. Ofta finns det yogamattor att låna, men vem har legat och svettats på den innan dig? I övrigt är det inte mycket du behöver ha med dig. Du bör vara barfota och klädd i mjuka och töjbara kläder som inte hindrar dig i rörelserna.

Som vanligt bör du undvika att äta innan du tränar och inte heller dricka, inte ens vatten och inte heller under tiden du tränar.

För att få ut så mycket som möjligt av din träning, bör du koncentrera dig på bara dig själv. De andra som går på yogakursen kanske har gått där flera gånger tidigare och kan mer. Det är ingen tävling och du behöver inte vara avundsjuk på någon av de andra. Du tränar för din skull, inte för någon annan.

Yogamattan också hemma

Yogamattan som du införskaffade för att gå på kurs, kan du naturligtvis även använda hemma. Det är bland annat därför som det är så bra med en egen yogamatta. Du är inte längre beroende av yogaklassen utan kan träna när du vill och var du vill.

Tänk på detta innan du tränar yoga

Posted by admin On januari - 7 - 2010ADD COMMENTS

Innan vi drar igång med en massa övningar och annat spännande inom yoga, så är det ett par saker som jag vill ta upp ang. skador och sjukdommar.

För det första; om du sår under medicinsk behandling så bör du alltid tala med din läkare innan du börjar på någon ny träningsform eller “hälsokur”, oavsett det handlar om yoga eller någon annan träningsform.

Inte heller bör du träna om du har feber eller andra inflammatoriska symtom. Även detta gäller både yoga och annan form av träning.

Är du gravid bör du hålla dig till såkallad gravidyoga.

Korrekt utförda yogaövningar är inte heller farligt och ger inga skador, oavsett du vill träna ute eller inne, med eller utan yogamatta. Men det är viktigt att lyssna på sin kropp och när kroppen säger stopp, så är det stopp som gäller.

Anpassa dina yogaövningar

Som yogautövare bör man hela tiden hålla fokus på sig själv och verkligen känna efter hur det känns i kroppen. Du ska alltså alltid anpassa övningen efter dig själv och dina förutsättningar.